Begravningen blev mycket fin
och värdig - ja, till och med glad


Han hade nästan alltid glimten i ögat. Bilden togs hemma hos
Lars-Olof vid tipsgänget Strykpojkarnas möte 1 juni 2009.


Lars-Olof reste gärna bort för att bada
- i vågor som påminde om hans barndom
i Pointe-Noire på kongolesiska kusten


Det blev en mycket fin, en värdig, ja till och med en glad begravning i lilla Folkärna, nära Krylbo och dess magnifika, palatsliknande järnvägsstation.
  Klockan 9.30 anlände Lilo och jag med tåg tillsammans med Lars-Olofs exhustru Lena Berglund och Thomas Berglunds halvsyskon Anna och Kristoffer. Det var Lena som fann Lars-Olof död i hans hem i Skarpnäck.
  I Krylbo väntade L-O:s yngre bror Bosse (som nu blivit syskonskarans storebror) och en av hans söner och körde oss till Bosses och hans hustru Ullas vackra hem i Folkärna intill Dalälven och sjön Bäsingen.
  Där fick vi bekanta oss med så gott som hela klanen Berglund, Och den är inte liten. Bosse och Ulla tog emot oss mycket vänligt och det var alls inte någon dyster stämning trots att deras "Lollo" gått bort. Det var nästan bara Lilo och jag som kallade honom Lars-Olof, den pseudonym han använde på Bladet och i Stockholm. För släkten och de andra Kongo-missionärsbarn som var där är han bara Lollo.

  Bosse berättade bland annat att han aldrig sett L-O så vansinnigt glad som när Ibrahimovic tofflade in segerbollen mot Ungern i 94:e minuten. Men oxå att han aldrig sett L-O så trött och kraftlös som två veckor före hans död (strax före Alanya-resan) när de var ute i skogen och plockade lingon. Bosse var antagligen den siste som talade, i telefon, med LO på söndagseftermiddagen 20 september. Bara några timmar före sin död hade LO då sagt att han mådde bra och att han var mycket nöjd med resan till "vågorna". L-O kunde inte tänka sig att resa någonstans (ja ok, till Sumpan då..) utan att bada, utan de vågor som ristat sig in i hans minne sedan barnaåren i Pointe-Noire vid den kongolesiska atlantkusten, staden där han gick i skola från 1949 till 1956.

  Efter att ha ätit Ulla Berglunds goda lunchgryta och språkat samman om ditten men oxå om datten gick vi till Folkärnas vackra kyrka som ligger alldeles intill sjön (egentligen Dalälvsutvidgningen) Bäsingen och där Lars-Olof senare urnbegravdes nära sjöstranden, intill Olle och Maja, hans föräldrar. Lilo och jag fick uppleva vilken stark släktsammanhållning och släkttradition det finns hos berglundarna, säkert mycket tack vare de unika erfarenheterna från Kongo, något som tycks ha fortplantat sig vidare till generationen närmast efter L-O och hans syskon.

  Lars-Olofs vita kista stod framme vid altaret och runt omkring låg alla blomsteruppsättningarna (det varken är eller kallas kransar längre). Där fanns Strykpojkarna Lasses och Pers blommor en bukett ifrån Lilo och Pelle. Aftonbladets TV-redaktion hade också bidragit till blomsterprakten liksom Susanne Elsrud.
  Prästen höll sitt tal, vi tågade alla förbi kistan och tågade sedan vidare till det dignande buffébordet i församlingsgården tvärs över gatan. Lasse Sandlin hade kommit upp från Stockholm och satt vid vårt bord - men helt inofficiellt, inte på Aftonbladets uppdrag. I övrigt bara klanen och kongoleserna, bland dem författaren Lennart Hagerfors och Marianne Lundberg, L-O:s 85-åriga skolfröken från 50-talet i Pointe-Noire.
  Förutom L-O:s lillebror Per-Erik och lillasyster Ulla-Maria och kongobarnet Ingemar Hagerfors höll också jag ett tal
till Lars-Olof. Om hur han var på jobbet, som yrkesmänniska, som Aftonbladare och som jobbarkompis i 20 långa år.
  Lättölen var en fin årgång och passionsfrukten bara smalt i gommen.
  20.43 rullade tåget ut från Krylbo efter en minnesvärd, både sorglig och rolig dag.
Pelle Jacobsson


Vänster: Astrid och Lars-Olof i trädgården utanför Astrids hus i Fredrikstad i Norge 2005. Mitten: Här är Lars-Olof tillsammans med sin älskade Astrid julafton 2005 hemma hos Lilo och Pelle. Bara ett par månader senare avled Astrid i cancer. Höger: Tipsmöte på Lars-Olofs balkong i Skarpnäck 1 juni 2009. Lasse, Per och Lars-Olof njuter av den goa värmen. Det blev Lars-Olofs sista möte med Strykpojkarna.

Vänster: Per överlämnar en blomma till kvällens värd Lars-Olof som segrat i match 63. Alla såg fram emot att få smaka på Lars-Olofs fantastiska hemgjorda pizza. Mitten: Lars-Olofs son Thomas och exhustru Lena, mamma till Thomas, är på besök hemma hos Lilo och Pelle efter Lars-Olofs död. Det var Lena som hittade Lars-Olof hemma i lägenheten. I knät på Thomas vilar minstingen Sixten. Höger: Lilo gillar att leka med Lars-Olofs barnbarn Olle och Sixten.

Vänster: Tipsmöte hemma hos Pelle. Lars-Olof brukade alltid stolt bära sin 13 rätt-tröja som han fick av Svenska Spel när han hade 13 rätt på tipset. Mitten: På ytterdörren hemma hos Lars-Olof satt löpsedlarna han fått av arbetskamraterna när han fyllde 60 och när han och Pelle gick i pension 2002. Höger: Tipsmöte 2005 hemma hos Per som då bodde i Strängnäs. Lunch, bastubad och dopp i Mälaren och sedan middag. Därefter tog Lasse och Pelle tåget hem medan Lars-Olof stannade över natten.

Vänster: Strykpojkarna har möte på Pelikans uteservering en varm och skön sommardag. Lars-Olof, Pelle och Lasse höjer sina glas. Mitten: Lars-Olof firade många jular i det Jacobssonska hemmet i Rågsved. Här är han jultomte och delar ut paket julen 2008. Höger: Julglädjen lyser i ögonen både på Lars-Olof och Grit Berger, en ung tysk kvinna, som också gästade Pelle och Lilo julen 2008.

Vänster: Den årliga kräftskivan i Björn Sporséns trädgård blev en blöt tillställning 2009. Regnet öste ner men partytältet gav ganska bra skydd. Lars-Olof, Per och Björn trivs. Mitten: Strykpojkar poserar i snöglopp under Pelikans skylt. Höger: Träff på klassiska Pelikan. Lennart Arnstad (som avled på våren 2007) har barnbarnet Movitz i famnen och Pelle, Lars-Olof och sonen Henrik på andra sidan bordet.

Vänster: Hemma hos Lars-Olof sitter Strykpojkarna och väntar på den goda pizzan: Lars-Olof, Pelle och Lasse. Mitten: Den fantastiska pizzan. Per fick receptet och försökte laga till den men resultatet blev misslyckat. Det krävs nämligen även handlag. Höger: Här är en sällsynt bild på HELA Strykpojksgänget eftersom ingen av grabbarna behövde hålla i kameran. Lasse, Lars-Olof, Pelle och Per tar för sig av potatissallad och wurst. Lilo tog bilden hemma i köket.


En driven murvel har lämnat oss
Begravningen fin, värdig - och glad
Pelles tal vid begravningen. Bilder.


Strykpojkarnas tipssida
Alla matcher sedan oktober 1996
Jubileumsresan till Köpenhamn
Maratontabell