STRYKPOJKARNAS 10-ÅRSJUBILEUM

Lasse och Pelle på läktaren under matchen.


Per och Lars-Olof med lånad FCK-flagga efter matchen.
Rapport från resan till Köpenhamn
Strykpojkarna firade 10-årsjubileum (1996-2006) med att resa till Köpenhamn och se fotboll på Parken. Lördag 18 november satte sig de fyras gäng på flygbussen till Arlanda, lutade sig bekvämt bakåt i bussen, satte upp knäna mot framförvarande ryggstöd - och Pelle bjöd frikostigt ur en flaska Ballantine. En bra början.
  Den skulle följas av en mycket lyckad resa som alla fyra hade stort nöje av.
  Matchen mellan FC Köpenhamn och FC Midtjylland på lördagskvällen slutade 2-2 med mål av Atiba Hutchinson och Marcus Allbäck.
  Hotellet Cab Inn City låg centralt, rummen var små men rena och prydliga.
  Jubileumsmiddagen avåts på restaurang Rio Bravo söndag eftermiddag. God mat och hyfsade priser. Lasse hyllades för segern i match 48.
  Vid lunchtid på måndag landade trötta men belåtna Strykpojkarna på Arlanda.

Här följer att antal notiser från jubileumsresan.

    *  *  *
Strykpojkarna blev redan på bussresan till Arlanda utpekade som seniorhuliganer. Whiskyn var god, stämningen småputtrig. Lasse och Per tog ytterligare en slurk.
  Då kom resans första chock: Det är förbjudet att förtära alkohol i bussen hördes en röst säga i högtalaren. Det var chauffören som var vänlig men bestämd.
   Denna första incident skulle följas av fler.

    *  *  *
Vid säkerhetskontrollen på Arlanda stoppades Pelle. Whiskyflaskan och en tub fotsalva togs i beslag. Båda innehöll för stor mängd vätska. Pelle var naturligtvis djupt upprörd.
  När han några minuter senare skulle ta ut pengar från bankomaten hamnade han av misstag ute i ankomsthallen – och var naturligtvis tvungen att passera säkerhetskontrollen igen. Denna gång gick det smidigare eftersom alla olämpliga vätskor redan var beslagtagna.
  Övriga Strykpojkar konstaterade att för Pelle är det mycket enklare att resa MED Lilo än utan. Hur skulle han klara att resa över hela världen utan sin fantastiska hustru?

    *  *  *
Lasse reste "lätt packad" och hade bara handbagage, dvs inget bagage att checka in.
  Trodde han.
  Den gula paraplyn stoppades i säkerhetskontrollen och han fick snällt checka in den separat.
  Hm, lätt packad var ordet, sa Bull...

    *  *  *
Bussresan från hotellet till Parken var perfekt tajmad. Pelle, som är van resenär, informerade vid varje stopp hur många stationer som återstod. Klockan 16.55 stod alla på läktaren och såg sedan avsparken klockan 17.00.

    *  *  *
Atiba Hutchinson kvitterade till 1-1. Marcus Allbäck gjorde 2-1. Parken kokade. Men så gjorde Midtjylland 2-2 på straff.
  Alla höll på FCK utom Pelle. Vargen kommer, vargen kommer, mumlade Bror Duktig litet diskret under matchen. Vi stod nämligen på lejonens läktarsektion. (FCM var vargarna och FCK lejonen).

    *  *  *
Omedelbart efter slutsignalen inträffade ett litet missöde. Lars-Olof skulle fotografera Per från läktarplats med planen som bakgrund. Han klättrade över några stolsryggar för att få bättre översikt – och föll pladask mellan två stolsrader. Just det. Pladask! Golvet var nämligen översvämmat av öl och Lars-Olof låg och simmade en stund innan han fick hjälp av några FCK-supportrar.
  Det slutade med ett sönderskrapat, blödande ben och öldränkta kläder. Men inget var brutet – och bilden blev bra.

Lars-Olofs bild på Per.

    *  *  *
Ett annat missöde inträffade på Hviids vinstue vid Kongens Nytorv. Här hade Lasse och Per hamnat på natten medan Pelle och Lars-Olof gått till hotellet.
  Efter några glas gick Per på toaletten och efter förrättat värv till handfatet för att tvätta händerna. Detta låg ett trappsteg upp och taket sänktes dessutom ett snäpp. Följden blev att Per slog huvudet i taket, det blev en rejäl smäll.
  Efter ytterligare några glas var det dags igen. Proceduren upprepades och smällen i huvudet blev ännu hårdare. Per blev rasande och drog med full kraft näven i den del av taket som slagit honom i huvudet.
  Nästa dag värkte höger lillfingerknoge och svullnade upp kraftigt. Och dagen därefter blev den blå och röd men värken avtog något och alla var överens om att det förmodligen inte var någon allvarlig skada.

    *  *  *
På söndag morgon tog tre av Strykpojkarna promenader i det vackra, soliga Köpenhamn. Lasse stannade på hotellet för att sova ut.
  Av någon anledning gick han ut i korridoren och dörren gick i lås bakom honom. Nyckeln fanns därinne.
  Trots sin nakna överkropp (kanske tack vare?) lyckades han få med sig den förskräckta thailändska städerskan att öppna dörren och släppa in honom.

    *  *  *
Söndagslunchen bestod av rökt sill och öl och intogs på förslag av Pelle på Glyptoteket. Efter att ha betraktat skulpturer och lyssnat på musik promenerade Strykpojkarna till Nationalmuseum med bland annat en Tycho Brahe-utställning och därefter till Christiansborg och folketinget för att kolla in en Kinautställning. En mycket kulturell söndag.
  Tre av Strykpojkarna gick till hotellet och vilade medan Per slank in på Centralen och tog ett smörrebröd, en stor öl och en liten gammeldansk.

    *  *  *
Jubileumsmiddagen intogs på Restaurant Rio Bravo. Lasse hyllades för andra gången med skål och glada tillrop för sin seger i match 48. Första hyllningen skedde på Svejk i Stockholm när Pelle var på resa till Peru.
  Pelle åt en wienerschnitzel, Lasse en Rio Bravos köttgryta. Per och Lars-Olof åt en meny bestående av räkcocktail, filet Mignon (?) och glass. Mycket gott och rikligt, det var alla överens om. Till detta dracks fadöl, stor fadöl och meget stor fadöl. En lille en slank också ner. Per unnade sig en irish coffee.
  Notan slutade på 1201 danska kronor och krogen bedömdes som mycket prisvärd.

En bra nota.

    *  *  *
Söndagkvällen rundades av på skotsk pub vid Rådhusplatsen. Öl och irish coffee inmundigades. Alla blossade på Caminante, cigarrer som Per köpt på SevenEleven alldeles intill puben.
  Vid bordet intill satt tre FCK-supportrar och snart uppstod naturligtvis ett livligt fotbollssamtal mellan de två borden.
  Lasse, Lars-Olof och Pelle gick hem först. Per stannade och diskuterade Hammarby med FCK-folket. Per och hans nya kamrater kom, efter att ha bjudit varandra på öl och gammeldansk, överens om att träffas här på puben den 25 februari då Hammarby ska möta FC Köpenhamn i Royal League.
  Efter Hammarbys svaga insats i RL mejlade Per sina nya fotbollskamrater och ställde in resan.

    *  *  *
Vid ankomsten till Arlanda väntade Lilo som kommit med ett plan från Frankfurt (?). Pelle gick fel när han skulle lämna ankomsthallen men Lilo lyckades ändå hitta honom. Därmed gick sista biten av resan utan mankemang. För Pelle är det, som sagt, betydligt enklare att resa MED Lilo än utan.
  Övriga Strykpojkar tog samma väg som Pelle när de hämtat sina incheckade väskor och paraply och gick därmed också fel.
  Strykpojkarna och Lilo hamnade till slut på samma buss tillbaka till stan.
Vid protokollet: Per Björnör


En driven murvel har lämnat oss
Begravningen fin, värdig - och glad
Pelles tal vid begravningen. Bilder.

Strykpojkarnas tipssida
Alla matcher sedan oktober 1996
Jubileumsresan till Köpenhamn
Maratontabell