Pelles tal vid Lars-Olofs begravning

Lars-Olof blev 67 år.

"Aldrig mer ska vi i tipsgänget
klämma en nubbe med dig på Pelikan"

Till Lars-Olof, vid din begravning i Folkärna 23 oktober 2009

I nästan 30 år arbetade jag och Lars-Olof tillsammans som reportrar på Aftonbladet. Från 1982 till den gemensamma pensioneringen 2002 mittemot varandra, öga mot öga - först på morgonredaktionen och på senare år på TV-tidningen.
  Aftonbladets morgonredaktion var en krävande arbetsplats med det obönhörliga manusstoppet hängande som ett damoklessvärd över oss. Orden "jag är inte klar än" fanns bara inte, fick inte finnas.
  Stressigt ibland, ja utan tvekan. Men också roligt. En daglig dos av humor - ibland tokrolig och hejdlös. Ordlekar och ordakrobatik som sig bör på en stor tidning. Och ständigt de små kommunhändelserna och de stora världshändelserna cirkulerande kring centralredaktionens bord.

  Lars-Olof var en ytterst kompetent, allmänbildad och raketsnabb artikelskrivare vars fingrar gick som trumpinnar när han satte papper i maskinen (senare utan papper i datorn).
  Jag kan ta ett av många exempel som fastnat i minnet. 1984 mördades Indiens dåvarande premiärminister Indira Gandhi av sin egen livvakt i Delhi. Denna omstörtande nyhet flashades ut på redaktionen en morgon när det var 20 minuter kvar till manusstopp.
  Morgonchefen delade ut uppdraget till Lars-Olof, Aftonbladets snabbaste reporter under de senaste 500 åren.
  Klockan 9.00, efter 20 minuter, låg manuset om Indira Gandhis våldsamma död, med alla väsentliga fakta, på morgonchefens bord. Eller rättare sagt i dennes burk ty ordbehandlarna, Atex-maskinerna, hade redan gjort sin entré på redaktionen.
  Lars-Olof torkade svetten ur pannan, tände textleveranspipan (man fick ännu röka på centralredaktionen) och hade än en gång visat vilken kulspruta till reporter han var.

  Nu är du borta för alltid Lars-Olof.
  Aldrig mer skall din goda julskinka stå på mitt och Lilos julaftonsbord, aldrig mer har du dina hembakta bröd med i en påse, aldrig mer får vi höra dina smått klassiska ordlekar, aldrig mer kan vi reta dig när ditt kära Djurgården förlorat i fotboll, aldrig mer ska vi i Tipsgänget klämma en nubbe med dig på Söder-krogen Pelikan, aldrig mer kommer det ett vykort från Alanya i Turkiet eller Sihanoukville i Kambodja.
  Lilo och jag saknar dig djupt.
  Du var en av våra bästa vänner - du ringde och mailade oss regelbundet, kom ofta på besök till oss och sedan nästan 20 år var du så gott som varje julafton en kär gäst hos oss.

  Ödet var inte alltid vänligt mot dig. Livet gav dig några hårda smällar.
  Men du reste dig alltid innan domaren räknat till tio och gick vidare.
  Då beundrade vi din lågmälda styrka och när du på senare år gladdes så mycket åt dina barnbarn, Olle och Sixten, gladdes vi med dig.
  Vi säger farväl till dig idag och vi vet att det också bland våra nära och kära i Tyskland finns många som minns dig och tänker på dig när du nu har åkt iväg på din sista resa.
  Tack, Lars-Olof, för att du fanns.
Pelle Jacobsson


Vänster: Annonsen i Dagens Nyheter lördag 3 oktober 2009. Höger: Sonen Thomas tar farväl av pappa vid kistan.

Lars-Olofs tre syskon Bosse, Ulla-Maria och Per-Erik efter begravningen. De kallade honom Lollo - det vara bara i Aftonbladetkretsar han hette Lars-Olof.

Vänster: Blombuketten från Pelle och Lilo. Farväl käre vän. Vi glömmer dig aldrig. Mitten: En sista hälsning från kompisarna i tipsgänget Strykpojkarna, Lasse och Per. Höger: Kyrkan i Folkärna. Här ligger Lars-Olof begravd vid sidan av sina föräldrar Maja och Olle.

Vänster: Pelle vid graven där Lars-Olof ska vila. Nu finns föräldrarna Maja och Olle där.
Höger: Sonen Thomas och sonsonen Sixten utanför kyrkan i Folkärna.

Kistan smyckas med blommor från släkten och vännerna före jordfästningen.

Lasse, Per och Pelle skålar för den bortgångne Strykpojken Lars-Olof den 13 oktober 2009 på en kvarterskrog i Skarpnäck, alldeles nära Lars-Olofs lägenhet.


En driven murvel har lämnat oss
Begravningen fin, värdig - och glad
Pelles tal vid begravningen. Bilder.


Strykpojkarnas tipssida
Alla matcher sedan oktober 1996
Jubileumsresan till Köpenhamn
Maratontabell